Obilježavanje godišnjice oslobođenja Beograda – danas vojna parada „Sloboda 2019“

SVIJET

Obilježavanje godišnjice oslobođenja Beograda – danas vojna parada „Sloboda 2019“

 

Na batajničkom Aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ danas će biti održan prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019“ povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova učestvovaće u ovom prikazu. Građani će u letačkom delu programa moći da vide i avione „mig 29“, „orao“ i „supergaleb“, helikoptere Mi-8 i Mi-17, H-145 M, „gama“ i „gazela“.

 

 

Pešadijski ešelon činiće 13 podešelona, među kojima će biti i podešeloni kadeta Vojne akademije, vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i vojnih veterana.

Osam podešelona biće u sastavu motorizovanog ešelona, u okviru kojih će se predstaviti i modernizovana oklopno-izviđačka vozila BRDM-2MS iz donacije Ruske Federacije, kao i borbena vozila “lazar 3”, samohodne top-haubice “nora” i vojno-policijska borbena vozila.

Biće predstavljena i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije „miloš“, „oganj modularni“, „oganj digitalni“, artiljerijski sistemi „šumadija“, PASARS, bespilotne letelice i druga sredstva.

 

 

Defileu pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešelona, prethodiće prikaz sposobnosti dela specijalnih i jedinica Кopnene vojske naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i opremom po konceptu „1500+“ i doniranim sredstvima iz Ruske Federacije, koje će biti podržane jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Medvedev sa Vučićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, koji dolazi u jednodnevnu posetu Srbiji, povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Pored razgovora sa srpskim državnim vrhom, Medvedev će na aerodromu Batajnica prisustvovati vojnoj vežbi „Sloboda 2019“, obratiće se poslanicima u Skupštini Srbije i položiće vence na Spomen-groblju Oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Uveče će u Centru „Sava“ prisustvovati svečanoj akademiji povodom godišnjice oslobođenja Beograda.

(Prilagođeno sa: rts.rs)