Srbija pretekla Hrvatsku i sve je bliže drugom timu u Ligi šampiona

FUDBAL

Srbija pretekla Hrvatsku i sve je bliže drugom timu u Ligi šampiona

 

Odlični rezultati u evropskim takmičenjima počinju da donose rezultate. Posle pobede Crvene zvezde nad Olimpijakosom i Partizana u Kazahstanu protiv Astane, Srbija se popela n na 17. mesto gledajući UEFA koeficijent i time pretekla Hrvatsku.

To je veliki korak ka cilju koji je do pre neku godinu bio samo sanak pusti – dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Za to je potrebno da Srbija bude na 15. mestu gde se sada nalazi Grčka. Ukoliko se to desi, od sezone 2021/2022. imaćemo dva tima u kvalifikacijama najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

 

 

Ispred Srbije je i Kipar, ali ima jedna dobra stvar. Ove sezone Srbija ima dva tima u grupnim fazama evropskih takmičenja. Ostale zemlje koje su nam konkurenti su ostali na jednom. Predstavnik Grčke je Olimpijakos (Liga šampiona), Hrvatske Dinamo (Liga šampiona), a Kipra APOEL (Liga Evrope).

Dakle, naši timovi mogu da nam donesu mnogo više bodova. Srbija ima 24.500 bodova (računajući poslednjih pet sezona), Hrvatska 24.375, Kipar 25.000, a Grčka 25.300. Pobeda našim timovima u evropskim takmičenjima donosi 0.250 bodova, a remi 0.125. Zbog toga što je Grčka imala više timova ovog leta u evropskim takmičenjima oni dobijaju manje bodova. Tako za pobedu dobijaju 0.200, a za remi 0.100.

 

izvor: telegraf