BiH konačno kontroliše svoje nebo!

REGION ZVORNIK

BiH konačno kontroliše svoje nebo!

Konačno postignut dogovor oko nadležnosti nad vazdušnim prostorom u regionu. Poslednjih godina obezbedili su tehničku opremljenost i obučili neophodno osoblje. Kontrolori leta su edukovani u Češkoj.

Bosna i Hercegovina će od 5. decembra ove godine, konačno preuzeti kontrolu gornjeg dela svoga vazdušnog prostora, i to prvi put! Kontrolu bosanskohercegovačkog neba do sada su radile Srbija, Crna Gora i Hrvatska. Ipak, u poslednjih nekoliko godina BiH je uspela da nabavi potrebnu opremu i da obuči kontrolore leta i sve je spremno da ovaj posao konačno preuzmu domaće institucije. Ono što je posebno bitno jeste i novac, koji će BiH i agencije koje budu kontrolisale zarađivati.

Prema informacijama “Novosti” iz Saveta ministara BiH, radi se o desetak miliona maraka na godišnjem nivou, a koje su do sada odlazile susednim zemljama, a ne u BiH.

Igor Pejić, sekretar u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, potvrdio je za naš list da će BiH od početka decembra konačno kontrolisati svoje nebo.

– Radi se o gornjem delu neba, iznad 10.000 metara, a što je i najatraktivniji deo zbog vazdušnog saobraćaja. Ovaj vazdušni prostor iznad BiH od 1997. godine su kontrolisali Srbija, Crna Gora i Hrvatska – ističe Pejić.

On dalje kaže da su već obavljeni razgovori sa Srbijom i Crnom Gorom, koji se odnose na realizaciju preuzimanja kontrole neba.

– U narednih mesec dana obavićemo razgovore i sa Hrvatskom i zaokružiti celu priču potpisivanjem i zvaničnih međunarodnih dokumenata – ističe Pejić.

Inače, Predsedništvo BiH odobrilo je u julu Nacrt za pregovore za zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susednim zemljama, čime je omogućeno da se krene u realizaciju za kontrolu gornjeg dela neba BiH.

Najveća prepreka za realizaciju ovog posla u BiH oko kontrole vazdušnog prostora godinama je bio nedostatak kontrolora leta i opreme za rad.

– Sada BiH ima i opremu i ljude. Obučili smo u Češkoj kontrolore. Prošli su rigoroznu obuku i spremni su za posao – ističe Pejić.

Kada se govori o centrima iz kojih će se kontrolisati vazdušni prostor BiH, to će biti Sarajevo, Banjaluka i Mostar. Pored toga, sa radom je počeo i centar oblasne kontrole leta u Banjaluci, što opisuju kao važan korak za pružanje usluga kontrole u celom vazdušnom prostoru BiH.

Da je sve spremno za preuzimanje bosanskohercegovačkog neba, potvrdili su i iz Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA).

ISPUNILI OBAVEZE

AGENCIJA za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) je sve svoje obaveze ispunila, a tu posebno ističem kadrovsku i tehničku opremljenost za preuzimanje kontrole u našem celokupnom vazdušnom prostoru. Takođe, BHANSA je zajedno sa drugim institucijama uložila ogromne napore kako bi ovaj cilj bio ostvaren i sada sa punom sigurnošću možemo reći da će se taj istorijski dan za BiH dogoditi 5. decembra ove godine – izjavio je Rade Zucić, portparol ove agencije.

izvor: vecernje novosti