Isporučena vrijedna oprema za proširenje sistema za navodnjavanje

BRATUNAC

Isporučena vrijedna oprema za proširenje sistema za navodnjavanje

 

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović izjavio je da će za nastavak projekta navodnjavanja u ovoj lokalnoj zajednici biti nabavljena oprema vrijednosti oko 600.000 КM, kako bi novoizgrađeni sistem mogao da uspješno funkcioniše. On je rekao da je danas isporučena kombinovana mašina tipa „skip“ sa svim potrebnim priključcima i mašina za polaganje crijeva, koje će služiti za proširenje mreže sistema za navodnjavanje.

 – Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata u resornom ministarstvu Vlade Republike Srpske, u saradnji sa opštinom Bratunac i Svjetskom bankom, realizovala je projekat navodnjavanja vrijednosi oko 9,5 miliona maraka, i on je jedan od najvećih projekata koji su realizovani u našoj opštini. U narednom periodu radićemo i sekundarnu mrežu, s ciljem da obezbijedimo vodu za sve poljoprivredne proizvođače – izjavio je Mlađenović, podsjećajući da je ranije isporučeno crijevo za navodnjavanje.

On je rekao da je D.O.O. „Malina“ zaduženo za upravljanje ovim sistemom, kao i da će određene usluge pružati bratunačko komunalno preduzeće „Rad“. Mlađenović je istakao da je opština Bratunac, izgradnjom sistema za navodnjavanje na cijelom području, stvorila sve preduslove za uspješan razvoj malinarstva.

 – Pored sistema za navodnjavanje i protivgradne zaštite, imamo vlastiti rasadnik maline i Savjetodavnu službu sa pet poljoprivrednih inženjera, koji pružaju usluge našim poljoprivrednim proizvođačima. Opština će pružiti sve usluge proizvođačima da bi se mogli baviti malinarstvom, kao porodičnim biznisom koji je uspješan kada postoji vlastita radna snaga –  zaključio je Mlađenović.

Predstavnik preduzeća DOO „Malina“, Radenko Radović, ocijenio je da će oprema, koja je danas isporučena, značiti mnogo u proširenju sistema za navodnjavanje.
 – Zahvaljujući novoj opremi uradićemo sekundarnu mrežu, tako da će svim proizvođačima na području naše opštine biti omogućeno da se priključe na sistem za navodnjavanje, koji je već izgrađen – rekao je Radović.

On je naveo da je u toku ove godine oko 350 poljoprivrednih proizvođača maline priključeno na novoizgrađeni sistem.

(Izvor: opstinabratunac.org)