Zvornički arhitekta Novica Motika dobitnik Medalje zasluga za narod – Projektovao idejno rješenje spomenika u Starom Brodu

MA Izdvojena ZVORNIK

Zvornički arhitekta Novica Motika dobitnik Medalje zasluga za narod

Projektovao idejno rješenje spomenika u Starom Brodu

 

Zvornički arhitekta Novica Motika dobio je juče u Starom Brodu Medalju zasluga za narod od predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović kao znak zahvalnosti za idejno rješenje spomenika i kompleksa za 6.150 mučenički stradalih Srba sarajevsko-romanijske regije i Podrinja, marta 1942. godine. Pored Motike, kao najzaslužnijima za čuvanje sjećanja na žrtve Starog Broda i Miloševića, Cvijanovićeva je Medaljom zasluga za narod odlikovala i sveštenika Dragana Vukotića te ktitore muzeja Spasoja Albijanića i Miodraga Davidovića.

 

 

Motika je ovim povodom istakao da je idejno rješenje nastalo nakon proučavanja zločina koji se desio na ovom mjestu te su i stalna postavka i sam kompleks projektovan u tom smislu.

 – Ideja je bila da se potpuno realistički prikaže taj strašni zločin, a samo učestvovanje u ovom projektu je pokušaj da spriječimo drugi zločin odnosno činjenicu da je ovaj događaj dugo skrivan – rekao je Motika koji je bez naknade radio ovo rješenje ističući da je to njegov doprinos kulturi sjećanja na ovaj strašni zločin.

 

 

On se ovom prilikom zahvalio na uručenoj Medalji i dodao da sam kompleks u Starom Brodu nikoga ne ostavlja ravnodušnim kao što ni njega nisu ostavile činjenice koje je o njemu čuo prije pripreme idejnog rješenja. On se zahvalio ktitorima, ali i svešteniku Vukotiću koji je prije petnaestak godina pokrenuo ideju da se napravi spomenik ovim nevinim žrtvama.

(infobirac.net)