„Bejbi bum“ u Drmnu kod Požarevca

SVIJET

„Bejbi bum“ u Drmnu kod Požarevca

 

Drmno, za razliku od drugih sela u požarevačkom kraju, beleži bejbi-bum. U protekle dve godine u njemu je rođeno više od dvadeset beba. Radna mesta i solidne plate, uz dobru infrastrukturu, zadržale su Drmljane na dedovini.

Rode u Drmno sleću manje više koliko i u druga sela u okolini Požarevca, ali im je produktivnost znatno veća. U protekle dve godine u Drmnu je rođeno više od dvadeset beba.

Dragan Ivić, predsednik MZ Drmno, kaže da se do današnjeg dana 2019. godine rodilo sedmoro dece.

 – Imamo još dva ili tri u najavi ove godine, što znamo. Prošle, 2018. godine je rođeno jedanaestoro dece koje je prijavljeno na Drmno. Inače je bilo tu još dva, tri deteta koja trenutno nisu prijavljena u Drmnu, žive u Kostolcu ili Požarevcu –  kaže Ivić.

Majka Jelena Bačić smatra da treba čovek da uspostavi šta mu je najvažnije u životu, a da su njima najvažnija deca.

 – Nama je ovo treća beba i jako smo zadovoljni – ističe Bačićeva.  

Osim roda i dimnjaci imaju značajan doprinos u pozitivnoj demografiji Drmna. Skoro da nema kuće u tom selu iz koje bar jedan član ne radi u Termoelektranama i na površinskim kopovima Kostolac. Radna mesta i solidne plate, uz dobru infrastrukturu poput toplifikacione mreže i gradskog vodovoda, zadržale su Drmljane na dedovini.

Petar Rašković kaže da je Drmno dobro selo, samo po sebi.

 – Sve imamo što se kaže, ne žalimo se nizašta – rekao je Rašković.

 – Selo razvijeno, mnogo omladine. Izgleda da je takav period naišao trenutno, par godina. Puno dece kao što vidite. Nadamo se da će da se nastavi ovako –  kaže Nevena Nikolić.

Damir Damnjanović ističe da standard može da bude „ovakav i onakav“, i da je to promenljivo, ali da ako ima ljubavi i uzajamnog razumevanja i poštovanja, brak i porodica mogu da izdrže bez obzira na trenutni standard. Drmno je izuzetak u odnosu na mnoga sela požarevačkog kraja, u kojima se godišnje rodi tek po jedna beba.

 – Ja sam u poslednje dve godine samo u Drmnu venčao šesnaest mladih bračnih parova. Samo u Drmnu. Znači, verovatno je bilo venčanja i u gradu, po restoranima, ali ja sam obavio šesnaest. To se nije desilo poslednjih petnaest godina – navodi Dejan Stojadinović.

Mnogi žitelji Braničevskog okruga otišli su na rad u inostranstvo, ali se, za razliku od roda, sve manje vraćaju. Drmljani veruju da će ih rode i dalje posećivati, i da će u njihovim porodičnim gnezdima biti još više dece.

(Izvor: rts.rs)