Bura zbog koncerta u Herceg Novom – Zbog pjesme „Tamo daleko“ Geogrijev nazvan „dežurnim mrziteljem Crne Gore“

REGION SVIJET

Bura zbog koncerta u Herceg Novom

Zbog pjesme „Tamo daleko“ Geogrijev nazvan „dežurnim mrziteljem Crne Gore“

 

Humanitarni koncert „Za naše Kosovo i Metohiju“ u Herceg Novom izazvao je oštru polemiku vladajuće DPS i opozicionih Prave Crne Gore i Demokratskog fronta. Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je prijavu protiv organizatora zbog, kako su naveli, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja zvanične himne i političkih i nacionalističkih poruka.

I dok iz opštinskog odbora DPS-a u Herceg Novom navode da je riječ o političkom skupu poslije kojeg je Srbija „sve dalje i dalje“, iz Prave Crne Gore ih pitaju kome je namijenjena ta poruka i sa kim se obračunava „lokalna kvazielita vladajuće stranke“.

DPS je u utorak saopštio da je Crna Gora organizatorima koncerta „dobra samo kad se iz nje skupljaju prilozi i šalju van zemlje“, kada se ne plaća porez na „takozvane humanitarne koncerte“ i kada takvi koncerti služe kao paravan za političke svrhe.

Naveli su i da „takozvani humanisti“ misle i da Crna Gora ni danas nije svoja i nezavisna, dok su za pjevača Vlada Georgijeva, koji je nastupao na koncertu i između ostalog pjevao i „Tamo daleko“, rekli da je „dežurni mrzitelj Crne Gore“.

 – Logično bi bilo da se saopštenjem oglasio bilo ko iz Srbije, makar i Bećković Matija da viteški odbrani zemlju iz koje potiče. Zato u odsustvu istog, da se ne bi ćerali, a ćeraćemo se ako bude trebalo, tzv. humanitarnim koncertom u Novom, Srbija više nije ‘tamo daleko’, nego sve dalje i dalje – navedeno je u saopštenju.

Na to je reagovao predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, koji je upitao sa kim se obračunava „pseudo-građanska lokalna kvazi-elita“ iz DPS i od koga brane Crnu Goru.

Rekao je i da je „sabor u Herceg Novom prilika da Srbi iz Crne Gore pokažu kako se vole i kako se čuva i brani humanost i ljudsko dostojanstvo“.

Iz Demokratskog fronta poručuju da je reakcija DPS „izraz bijesa i nemoći“ jer nisu uspjeli da „slome tradicionalnu Crnu Goru“, kao i da im posebno smeta pominjanje srpskog naroda na KiM jer je, kako navode, DPS „jedna od posluga velikoalbanske politike“.

Navode da su koncerti poput tog u Herceg Novom iznad politike i stranaka i da pokazuju jedinstvo i humanost, a da DPS više „nikome ne može da prodaje priču o ugroženosti Crne Gore i da sebe predstavlja kao zaštitnika države“.

Na koncertu, koji je održan u okviru turističke manifestacije „Trg od ćirilice“ na Kanli kuli u Herceg Novom u organizaciji humanitarne organizacije „Delije“, između ostalih su učestvovali i Ivana Žigon i „Kosovski Božuri“.

(Izvor: rts.rs)

FOTO: Printskrin, Jutjub