Milija Radović: Bezbjednost saobraćaja nije zadovoljavajuća

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION

Milija Radović: Bezbjednost saobraćaja nije zadovoljavajuća

 

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da nije zadovoljavajući nivo bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj, jer je u julu i početkom avgusta bilo 20 saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom.

 – Јoš nemamo kompletirane podatke, jer je u ovim saobraćajnim nesrećama bilo i teško povrijeđenih lica. Nažalost, juli i avgust su i ove godine kritični mjeseci i sigurno je da moramo dodatno raditi da bi bezbjednost u saobraćaju bila poboljšana – ističe Radović.

On naglašava da je neprilagođena brzina osnovni uzrok saobraćajnih nesreća.

– Ovo je posebno izraženo u avgustu kada, nažalost, bude više od 10 poginulih lica. Većina saobraćajnih nesreća se dešava u noćnim časovima, što bi moralo biti upozorenje za vozače koji vožnju moraju prilagoditi uslovima – dodaje Radović.

On navodi da je na saobraćajnicama u Srpskoj identifikovano 40 opasnih mjesta.

 – Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske formiralo je komisiju koja će sačiniti zapisnike da bi se pristupilo označavanju opasnih mjesta. Ovo će sigurno doprinijeti povećanju nivoa bezbjednosti u saobraćaju – ističe Radović.

On podsjeća da Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo saobraćaja i veza, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez Republike Srpske preventivnim kampanjama pokušavaju unaprijediti bezbjednost u saobraćaju.

 – Intenzivno sprovodimo kampanje koje se odnose na vezivanje pojasa, kontrolu brzine motornih vozila, alkohola u krvi, ali i ostale aktivnosti bitne za podizanje nivoa bezbjednosti u saobraćaju. Јedna od njih jeste Niti jedna brza vožnja, što je od izuzetnog značaja – kaže Radović.

On naglašava da je neophodno unaprijediti i kvalitet saobraćajnica.

 – U Republici Srpskoj imamo više putnih pravaca na kojima su saobraćajne nesreće učestalije, a to su Banjaluka-Prijedor, Prijedor-Kozarska Dubica, Ljubogošta-Pale, Klašnice-Prnjavor. U narednom periodu moramo učiniti sve da i ovi putni pravci postanu bezbjedniji – ističe Radović.

Govoreći o zakonskim aktima koja se odnose na bezbjednost saobraćaja, Radović navodi da je potrebno usvojiti novi zakon o osnovama bezbjednosti na putevima u BiH i podzakonske akte.

 – Ovo pitanje je u nadležnosti Savjeta ministara i zato nisam siguran kada će biti usvojen novi zakon. Prema ugledu na neke druge zemlje, među kojima je Srbija, morali bismo pooštriti kaznenu politiku radi poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju – mišljenja je Radović.

On napominje da moraju biti propisne drastičnije mjera prema počiniocima krivičnih djela.

 – U Republici Srpskoj smo saglasni da moraju biti iznađena dopunska sredstva kako bi bila spriječena vožnja u alkoholisanom stanju, prekoračenje brzine i svako ponašanje u saobraćaju kojim je ugrožena bezbjednost građana – kaže Radović.

On se nada da će u Republici Srpskoj i u narednom periodu biti unaprijeđen nivo bezbjednosti u saobraćaju.

 – Apelujem da vozače brzinu prilagode uslovima puteva. Samo poštivanjem saobraćajnih propisa može biti unaprijeđena bezbjednost u saobraćaju, što je cilj svih nas – zaključuje Radović.

(Izvor: rtrs/srna)

FOTO: Milija Radović, infobirac.net