Italijanski vicepremijer odgovorio slavnom glumcu: Vodi migrante u Holivud

SVIJET

Italijanski vicepremijer odgovorio slavnom glumcu: Vodi migrante u Holivud

 

Zamjenik premijera Italije Mateo Salvini poručio je danas američkom glumcu Ričardu Giru da bi migrante mogao svojim privatnim avionom da prebaci u Holivud i smjesti ih u svoje vile. Salvini je to izjavio nakon što je holivudski glumac ranije u toku dana pozvao italijansku vladu da prekine da „demonizuje ljude” i umjesto toga pomogne migrantima koji su „zaglavljeni” na Mediteranu na brodu kojim upravlja španska humanitarna grupa.

Gir je juče, u znak podrške, posjetio migrante na brodu „Open arms”. Salvini je Gira nazvao „velikodušnim milionerom” i „zahvalio mu” što je izrazio zabrinutost zbog sudbine migranata na brodu „Open arms”.

 – Mogao bi da ih odvede u Holivud svojim privatnim avionom i podržava ih u svojim vilama. Hvala, Ričarde – naveo je u saopštenju Salvini, prenio je Tanjug.

Gir je prethodno, na konferenciji za novinare na italijanskom ostrvu Lampeduza, uporedio političku situaciju u Italiji sa onom u SAD.

 – Mi imamo naše probleme sa izbjeglicama koje dolaze iz Hondurasa, Salvadora, Nikaragve, Meksika… Veoma je slično onome kroz šta vi ovdje prolazite – rekao je Gir, optužujući političare i u Italiji i u SAD za demonizaciju migranata, prenosi Rojters.

Na brodu „Open arms” sada se nalazi 160 migranata. Gir (69) je migrantima donio kutije pune voća i razgovarao sa nekoliko osoba koje su izbjegle iz Libije.

Poznati glumac je pozvao svijet da pruži podršku i pomogne ljudima koji se nalaze na brodu, nazivajući ih „braćom i sestrama”.

„Open arms” se nalazi u međunarodnim vodama u blizini italijanskog ostrva Lampeduza pošto mu nije dozvoljeno da pristane u luke u Italiji i Malti, prenosi AP.

Gir je poznat po humanitarnom radu i učestvuje u kampanjama za zaštitu životne sredine. Glumac se zatekao u Italiji i kada je vidio vijesti oko „zaglavljenog” broda sa migrantima kontaktirao je špansku humanitarnu grupu „Open arms” i pitao kako može da pomogne”, izjavila je za AP portparolka te organizacije.

Dva dana kasnije, Gir je došao na Lampeduzu.

 – Najvažnije za ove ljude je da mogu da dobiju slobodnu luku, da se iskrcaju s broda, da se domognu kopna i započnu novi život – rekao je Gir.

(Izvor: politika.rs)