Asfalt od guma? Što da ne!

SVIJET ZANIMLJIVOSTI

Asfalt od guma? Što da ne!

 

Stare automobilske gume, mogu se iskoristiti, odnosno reciklirati i tako postati materijal za proizvodnju takozvanog gumiranog asfalta.

Britanska građevinska kompanija „Tarmak“ saopštila je da u njenim pogonima postoji mogućnost za proizvodnju gumiranog asfalta u kojoj bi se upotrebljavale stare gume. Velika Britanija godišnje izvozi oko 120.000 tona gumenog otpada. Nova tehnologija i dobijanje sirovine od starih guma za proizvodnju gumiranog asfalta, znatno bi smanjile količinu otpada od gume, navode u kompaniji.

Potrebna količina otpadne gume, koja se pretvara u granule, a potom koristi za asfaltiranje puteva zavisi od željene debljine asfalta. Stručnjaci procjenjuju da je u prosjeku potrebno 750 guma za presvlačenje jednog kilometra auto-puta.

Testiranja se već obavljaju i kompanija je u gradu Koventriju već napravila put dužine 200 metara koji je asfaltiran novim materijalom. Lokalne vlasti su oduševljene rezultatima i žele nastavak saradnje na izgradnji puteva od recikliranih guma.

Ipak, za sada je proizvodnja ovakvog asfalta skuplja od proizvodnje uobičajenog.

Međutim, pored prednosti koje se odnose na životnu sredinu, gumirani asfalt ima veću elastičnost i tako apsorbovanjem kretanja smanjuje mogućnost pucanja asfalta.

Ovakav asfalt već se proizvodi u SAD, gdje se u te svrhe godišnje reciklira oko 12 miliona guma.

(Izvor: rts.rs)