Uspjeh djece radnika „Alumine“: Impresivni rezultati Tadije Matića na republičkim takmičenjima matematičara i fizičara

MA Izdvojena MALI ZVORNIK ZVORNIK

Uspjeh djece radnika „Alumine“: Impresivni rezultati Tadije Matića na republičkim takmičenjima matematičara i fizičara 

Tadija Matić, učenik devetog razreda OŠ „Sveti Sava” u Zvorniku, sin radnika kompanije „Alumina“ Drage Matića, na posljednjem Republičkom takmičenju osnovnih škola iz fizike, održanom polovinom maja u Banjoj Luci,  osvojio je prvo mjesto sa maksimalnih 100 bodova. Uspjeh je utoliko veći jer je  pobijedio i na Republičkom takmičenju iz matematike odžanom samo dvije nedjelje ranije takođe u Banjoj Luci uz osvojenih 99 od ukupno 100 bodova. Ovim je ostvaren rezultat sa kojim se malo koja škola u Republici Srpskoj može pohvaliti.

Ovo nisu jedini Tadijini uspjesi u dosadašnjem školovanju. Iz matematike i fizike Tadija je uvijek pobjeđivao na svim nivoima takmičenja od školskih preko opštinskih i regionalnih do republičkih takmičenja i u prethodnim razredima. Najveći uspjeh ostvario je prošle školske godine osvajanjem srebrne medalje na Juniorskoj matematičkoj olimpijadi BiH i tako kao najmlađi takmičar i jedini učenik osmog razreda bio član šestočlane matematičke reprezentacije BiH na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi održanoj na Rodosu u Grčkoj.

Tadiju krajem ovog mjeseca očekuje ovogodišnja Juniorska matematička olimpijada BiH, koja će se održati u Banjoj Luci i nova borba za ulazak među prvih šest takmičara koji će ove godine na Kipru predstavljati BiH na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi.

U prethodnim razredima Tadija je, osim iz matematike i fizike, ostvarivao vrhunske rezultate i na drugim takmičenjima. U šestom razredu mu je na Republičkom takmičenju iz vjeronauke za samo jedan bod izmaklo prvo mjesto, dok je na takmičenju iz robotike, kao član ekipe  OŠ ,,Sveti Sava”,  imao najbolje ostvareno vrijeme i najveći broj bodova među ekipama više od 300 osnovnih škola na nivou BiH.

U svojoj kolekciji Tadija ima preko 25 diploma za ostvarene pobjede na takmičenjima i još više pohvala i priznanja. Za svoje uspjehe je nagrađivan od strane škola domaćina takmičenja, Gradske uprave Zvornika, Ministarstva  prosjvete Vlade Republike Srpske. 

Takođe, nagrađen  je i  petodnevnim  putovanjem  i posjetom manastirima Srbije, petnaestodnevnim ljetovanjem na Krfu, koje je obezbijedila Srpska pravoslavna crkva i uredništvo „Svetosavskog Zvonca” iz Beograda, gdje je posjetio znamenita mjesta iz vremena Prvog svjetskog rata, kao i desetodnevnim ljetovanjem u Crnoj Gori.

Kako kaže, posebni utisci su mu vezani za dva prijema kod patrijarha Irineja u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve i prijem kod kraljevske porodice Karađorđević u Belom dvoru u Beogradu. 

S obzirom da odlasci na takmičenja, posebno međunarodna, kao i pripreme za takmičenja osim truda i rada iziskuju i materijalne troškove, Tadija je zahvalan na pomoći OŠ „Sveti Sava”, gradonačelniku Zvornika, i posebno kompaniji ,,Alumina”, koja je izdvojila ne mala sredstva za njegove prošlogodišnje pripreme i odlazak na olimpijadu u Grčku.

(M. Lazarević – Sedmični informator „Alumine“)