Razmišljanja – Da li Zvorniк treba da dobije galeriju „Ljuba Popović“?

MA Izdvojena ZVORNIK

Razmišljanja – Da li Zvorniк treba da dobije galeriju „Ljuba Popović“?

Gledajući ovogodišnji program obilježavanja Dana grada Zvornika posebnu pažnju privukle su mi izložbe. Prvo, izložba fotografija „Prvi među jednakima“ – Zvornik kroz istoriju, koja će se otvoriti prijemom, u petak 17. maja u 14 časova u maloj sali Gradske uprave. Čuo sam da su tema ove izložbe ljudi koji su kroz istoriju upravljali Zvornikom, i moram, zaista, da pohvalim tu ideju, koja, ne samo da je neobična, nego i u dokumentarnom smislu može biti i te kako značajna.

Međutim, još veću pažnju privukla mi je druga izložba „Mostovi na krivoj Drini“, čije otvaranje je po programu u ponedjeljak 20. maja, u 14 časova. Moje interesovanje se ovaj put nije toliko zadržalo na konceptu izložbe, koliko na lokaciji, odnosno prostoru u kome će izložba biti priređena. Naime, u programu stoji: Ulica Braće Obradovića 15, Galerija – zgrada Svetosavska (stara štamparija).

Razmišljam. Prošlo je više od tri godine otkako je Zvornik dobio status grada. Dobijanje statusa grada ne znači samo vraćanje nekih institucija koje su nekada odavde izmještene, već i osnivanje novih. Jedna od tih novih institucija koji nedostaju Zvorniku, ukoliko on pretenduje da ima odlike grada, svakako jeste galerija. Ovo je prilika da Zvornik, makar i privremeno, dok se ne nađe neko bolje rješenje, dobije ozbiljan izložbeni prostor koji se može nazvati galerijom. Moram priznati da sam prilikom izložbe fotografija Riste Marjanovića, zvanično prve postavke izložene u ovom prostoru, bio oduševljen koliko je zapravo ovaj prostor podesan za potrebe galerije.

Na kraju, da bi to sve imalo svoj puni smisao i da bi galerija zaživjela u svojoj prepoznatljivosti, bilo bi dobro dati joj neko ime. Treba naći adekvatnu ličnost i to u našim uslovima nije lak zadatak. Ipak, što se mene tiče, nema dileme. Ime koje treba da nosi zvornička galerija jeste Ljuba Popović. Zašto baš Ljuba? Ljuba je slikar evropskih dometa, ali nije to jedini razlog. Ja ću ovdje ostaviti samo jednu rečenicu iz njegove biografije koja treba da nas navede na razmišljanje:

„Ljubomir Popović – u umetničkom svetu poznatiji kao Ljuba, rođen je 14. oktobra 1934. godine, u Tuzli (Кraljevina Jugoslavija), od majke Spasenije iz svešteničke porodice i oca Alekse, imućnog trgovca koji je posedovao imanje sa krčmom i dućanom, na drumu između Tuzle i Zvornika.“

Dalje istražite sami. I odgovorite na pitanje: Da li bi Zvornik trebao da dobije Galeriju „Ljuba Popović“? Šta vi mislite o tome?

Stanislav Tomić