Podsticajna sredstva za analizu plodnosti zemljišta

BRATUNAC

Podsticajna sredstva za analizu plodnosti zemljišta

 

Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2019. godini opštine Bratunac predviđeno je finansiranje analize plodnosti poljoprivrednog zemljišta na poljoprivrednim gazdinstvima koja su upisana u zvanični registar. Potencijalni korisnici sami podnose zahtjeve za analize.

Prema podacima iz opštine Bratunac, pravo na podsticajna sredstva za finansiranje analize kontrole plodnosti poljoprivrednog zemljišta imaju poljoprivredna gazdinstva koja do 15. maja tekuće godine imaju prijavljene minimalne površine pod korišćenjem:

1) U ravničarskim područjima (do 200 metara nadmorske visine) za ratarske kulture 3 hektara, voćarske i povrtlarske kulture 2 hektara i za plastenike 1.000 kvadrata.

2) U brežuljkastim područjima ( od 200 do 500 metara nadmorske visine ) za ratarske kulture 2 hektara, za voćarske i povrtlarske kulture 1 hektar i za plastenike 500 kvadrata.

3) U područjima iznad 500 metara nadmorske visine za ratarske kulture 1 hektar, za voćarske i povrtlarske kulture 1 hektar i za plastenike 300 kvadrata.

Zahtjeve za ostvarivanje ovog prava korisnici podsticaja podnose Agenciji za agrarna plaćanja na obrascu 33 iz Pravilnika o podsticajima u poljoprivredi najkasnije do 15. juna 2019.godine.

Pravo na podsticajna sredstva za finansiranje analize nemaju komercijalna poljoprivredna  gazdinstva  koja su to pravo ostvarila u posljednje tri godine po osnovu Programa pedoloških analiza zemljišta u Republici Srpskoj.

(Izvor: opstinabratunac.org)