„Projekat vijeka“ – uskoro kreće eksploatacija, imaćemo i gotov proizvod

SVIJET

„Projekat vijeka“ – uskoro kreće eksploatacija, imaćemo i gotov proizvod

 

Projekat „Jadar“, koji podrazumijeva eksploataciju novog minerala jadarita, iz koga se dobijaju pre svega litijum i bor, „ide“ dobrim ritmom. Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, u čijoj okolini je jedno od tri najveća nalazišta jadarita na svijetu, kaže da se prostorni planovi i planska karta grada već uveliko prilagođavaju potrebama budućeg rudnika i farbike za preradu litijuma.

 – Cilj nam je da, pored poluproizvoda, imamo i gotov proizvod, što bi angažovalo još veći broj građana i, indirektno, privredna društva, a to bi se sigurno odrazilo na život ljudi ne samo ovog kraja, već i cijele Srbije – kaže Petrović i dodaje da lokalna zajednica očekuje početak eksploatacija jadarita u naredne dvije, tri godine.

„Projekat Jadar“, koji podrazumijeva eksploataciju novog minerala jadarita prevazilazi okvire ovog dela Srbije, tvrdi Petrović, uvjeren da će taj „projekat vijeka“, dugoročno posmatrano, biti snažan zamajac razvoja Srbije i učestvovati u rastu BDP na nivou cijele zemlje.

Gradonačelnik Loznice podsjeća da je i predsednik Republike u Davosu govorio o značaju ovog projekta.

 – Uz eksploataciju minerala, očekujemo i proizvodnju litijumskih baterija. Vidjećemo da li će se ići na to da u Loznicu ili u ovaj dio Srbije dođu investitori iz automobilskog sektora, koji bi proizvodili automobile i mašine, koje bi imale pogon na litjiumske baterije – objašnjava on.

U slivu Jadra na obroncima Cera, kako je precizirao, nalazi se jedno od tri najveća nalažišta Jadarita u svijetu, uz ona u Čileu i Argentini.

Međunarodna rudarsko-metalska grupacija „Rio Tinto“ do sada je uložila više od 130 miliona dolara u razvoj projekta „Jadar“, a, ukoliko investicija bude odobrena, planirana izgradnja mogla bi da počne 2021. godine. Rezerve jadarita u nalazištu kod Loznice procijenjene su na 136 miliona tona.

Dosadašnja istraživanja kompanije „Rio Tinto“ potvrdila su da loznički kraj može da pokrije 10 odsto svjetskih potreba za litijumom koji je sadržan u novom mineralu „jadaritu“.

 

„Кada sam vidio mineral zamalo sam pao sa stolice”

Projekat „Jadar“ podrazumijeva i otvaranje rudnika tog rijetkog minerala. Odluka o tome biće donijeta 2020. Nadležni uporedo se tim projektom razvijaju i tehnologije za fabriku za njegovu preradu. Jadarit je otkriven tek 2004. godine, u okviru terenskih radova, a 2007. priznat je kao novi mineral.

Sastav tog kriptonita otkrio je minerolog Кris Stenli, koji je sa stručnjacima iz Кanade proučavao materijal koji je stigao u London iz lozničkog rudnika.

 – Кada sam vidio mineral zamalo sam pao sa stolice – izjavio je tada Stenli.

Taj, inače najlakši, metal na planeti ima široku lepezu primjene u izradi proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon. Litijum se koristi u proizvodnji baterija koje napajaju vozila, za računare, mobilne telefone i industrijske sisteme, kao i za legure za avio industriju. Taj mineral ima široku primjenu i u raketnoj industriji.

„Rio Tinto“ planira da konačnu investicionu odluku o početku gradnje rudnika i postrojenja za preradu donese 2020. Ako se projekat nastavi, gradnja može početi iste godine, a prva proizvodnja, zasnovana na novoj tehnologiji obrade jadarita koju kompanija razvija, započela bi 2023. godine.

(Izvor: tanjug.rs)