Održana premijera filma i otvorena izložba – Marjanović fotografijama prikazao istinu o Srbiji

MA Izdvojena ZVORNIK

Održana premijera filma i otvorena izložba

Marjanović fotografijama prikazao istinu o Srbiji

 

U zvorničkom Domu omladine premijerno je danas prikazan film „Rado ide Srbin u vojnike“, režisera Dragana Elčića iz Beograda, dok je u Crkvenoj sali postavljena izložba fotografija autora Riste Marjanovića, koji je bio zvanični fotoreporter Vrhovne komande srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

Projekciji filma prisustvovao je direktor vojno-filmskog centra „Zastava film“ potpukovnik Goran Ikonić, režiser filma Dragan Elčić, autor izložbe Snežana Negovanović, unuka Riste Marjanovića Zorana Vojnović, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović te mnogobrojna publika.

Ikonić je rekao novinarima da je „Zastava film“ ustanova u okviru Ministarstva odbrane Srbije, čija je jedna od misija da njeguje svijetlu tradiciju srpske vojske i da čuva od zaborava istaknute velikane i slavne pretke naše istorije.

 – Jedna od tih slavnih ličnosti svakako je i Risto Marjanović, čovjek koji je svojim fotografijama obilježio značajan period srpske vojničke istorije i fotografijama obilježio Veliki rat – rekao je potpukovnik Ikonić.

On je naglasio da nije bilo Marjanovića i njegovih fotografija, vjerovatno, danas ne bi znali dobar dio istine šta se zapravo dešavalo, na koji način, kako i kroz koju golgotu je prošla srpska vojska u Prvom svjetskom ratu.

Ikonić je izrazio zadovoljstvo što je građanima Zvornika prikazan jedan segment  iz Marjanovićeve životne priče putem filma i izložbe. 

Elčić se zahvalio porodici Marjanović bez čijeg blagoslova i pomoći ne bi bilo ovog filma,  odnosno ne bi se mogla oslikati na poseban način ova priča koja je, prije svega, priča o Velikom ratu.

On se zahvalio i „Zastava filmu“ što je dao podršku i snagu da se napravi ovako nešto,  direktoru fotografije koji je prošao cijelu priču kao Rista Marjanović, kao i svima drugima koji su učestvovali u ovom projektu.

Elčić je podsjetio da je film „Rado Srbin ide u vojnike“ premijerno prikazan u Beogradu, Banjaluci i u Zvorniku.

Na izložbi pod nazivom „Ratni foto-reporter Rista Marjanović“ je predstavljeno 170 fotografja iz Velikog rata, koje svjedoče o podvizima srpske vojske za oslobađanje Srbije, ali i o golgoti i stradanju srskih vojnika iz tog perioda.

(infobirac.net)