Apel iz Profesionalne vatrogasne jedinice Zvornik

ZVORNIK

Apel iz Profesionalne vatrogasne jedinice Zvornik

Povodom proljećnog uređenja zemljišta i povećane opasnosti od izbijanja požara Profesionalna vatrogasna jedinica Zvornik upućuje apel građanima Zvornika, da ukoliko iskoriste sunčano i toplo vrijeme za uređenje zemljišta i spaljivanje trave, korova i otpada na poljoprivrednim i drugim površinama na otvorenom, izvrše kontrolisano spaljivanje, te strogo vode računa da ne izazovu požar. Lica kojima vatra izmakne kontroli i izazovu požar, treba odmah da pozovu vatrogasnu jedinicu na broj 123 i prijave požar, ne preduzimajući nikakve aktivnosti koje će im ugroziti životе ili zdravlje. U cilju zaštite imovine i lica pozivamo građane da dosljedno preduzimaju sve bezbjedonosne mjere prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru i poštuju zakonom propisane uslove prilikom spaljivanja. Posebnu pažnju poljoprivrednici trebaju obratiti prilikom izvođenja radova na poljoprivrednim zemljištima tokom čišćenja, paljenja korova i drugih rastinja i trebaju preduzeti sve potrebne mjere i radnje da se vatra ne širi van parcele koja se priprema za sjetvu. Prilikom spaljivanja na otvorenom treba strogo voditi računa da se vatra ne pali u blizini objekata, šuma, krošnji, električnih vodova i stubova kako ih plamen ili prelijetanje iskri ne bi mogli zahvatiti, te izazvati požar nesagledivih posljedica. Zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra. Nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti su uzroci požara, a posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada.

-Samo savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu smanjićemo mogućnost izbijanja većih požara koji bi mogli imati i tragične posljedice. Zato apelujemo na građane da spaljivanje korova i drugog materijala prilikom uređenja svojih imanja obavljaju na odgovoran način i na površinama koje mogu kontrolisati kako bi se sprečilo širenje vatre i nastanak većih požara – istakao je komandir PVJ Zvornik Slavisa Milić.

U slučaju izbijanja požara , lica su dužna da u što kraćem roku obavijestite PVJ Zvornik putem telefona 123 ili PU Zvornik 122. Protiv lica koja su inesavjesnim ponašanjem zazavala požare ili ne obavijeste o izbijanja požara i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu, biće preduzete zakonom propisane mjere i sankcije.

PVJ ZVORNIK