U Njemačkoj članu CDU oduzimaju doktorat zbog plagijata – Šta će biti sa inicijativom za reviziju diploma u Srpskoj?

REGION SVIJET

U Njemačkoj članu CDU oduzimaju doktorat zbog plagijata

Šta će biti sa inicijativom za reviziju diploma u Srpskoj?

 

Nakon pokrenute revizije diploma u federalnim javim ustanovama, pojavila se inicijativa za provjerom istih u javnom sektoru Republike Srpske. Da li će ova inicijativa zaživjeti i da li će u ospeg ući svi stepeni stručne spreme ostaje da se vidi. Kako je ranije prenijela, srpskinfo.com narodna poslanica PDP, Jelena Trivić, je kroz poslaničko pitanje zatražila spisak zaposlenih u javnom sektoru, zajedno sa njihovom odgovarajućom stručnom spremom i diplomama.

– Dužni su da mi dostave podatke u roku od 30 dana. Dalje ću krenuti u inicijativu da Ministarstvo prosvjete i kulture, te nadležni inspektorati, provjere diplome sumnjivog porijekla – objašnjava Trivićeva.

Kaže da ljude godinama tišti ovaj problem, te da očekuje podršku, jer ipak je najviše onih koji su diplome stekli na pošten način.

– Vjerovato će inicijativa ići u tom pravcu da tražim podršku od kolega poslanika. Voljela bih da svi to podrže, jer sam primijetila da je ta tema bolna zato što svako u okruženju ima nekog s lažnom diplomom, a nadređen je u nekoj ustanovi i iznad je onih koji su diplomu stekli na pošten način – kaže ona.

 

U Njemačkoj članu CDU oduzimaju doktorat zbog plagijata

Dok se čeka odluka političara u Srpskoj, odnosno da li će se našto konkretno uraditi i da li će prihvatiti ovu inicijativu, u razvijenim zemljama nema dvoumljenja oko načina sticanja znanja i naučnog zvanja.

Kako prenosti rts.rs, poznati njemački političar Frank Štefel, iz redova vladajuće CDU, ostaće bez doktorata zbog plagiranja.

Slobodni univerzitet u Berlinu poništio je doktorat jer je utvrđeno da je njemački poslanik, u svojoj disertaciji iz 1999. godine, doslovno ili skoro pa doslovno preuzeo tekstove drugih autora, bez jasnog navođenja izvora.

U saopštenju tog univerziteta navodi se da rad Franka Štefela predstavlja makar uslovno namjernu obmanu i kršenje principa naučne časti, prenio je Špigl onlajn.

Njemački poslanik je, nakon objavljivanja odluke o plagijatu, izjavio da namjerne obmane nije bilo, navodi Tagesšpigl. U međuvremenu se i Odjeljenje ekonomije tog univerziteta ogradilo od supervizije nad ovim radom, pozivajući se na to da je metoda citiranja koji je izabrao Štefel u to vrijeme bila uobičajena praksa u ovoj oblasti istraživanja. Univerzitet je pokrenuo istragu o validnosti njegovog doktorata nakon što je on na internet platformi VroniPlag označen kao plagijat.

Međutim, odluka o poništavanju doktorata nije konačna, jer Štefel ima pravo na žalbu Ustavnom sudu. Inače, riječ je o jednom od najistaknutijih članova Demohrišćanske partije u Berlinu, a od 2009. godine i poslaniku u Bundestagu.

Špigl podsjeća da je posljednjih godina u njemačkoj politici otkriveno nekoliko plagijata, prenosi rts.rs.

(Izvor: srpskainfo.com, rts.rs)