Potpisan sporazum o bratimljenju Bratunca i ruskog grada Rošalja 

BRATUNAC

Potpisan sporazum o bratimljenju Bratunca i ruskog grada Rošalja

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović i gradonačelnik ruskog podmoskovskog grada Rošalj Aleksej Andrjuhin potpisali su danas Povelju o bratimljenju ova dva grada.

Potpisivanju povelje, prije početka sastanka privrednika regije Birač i delegacije Rošalja, prisustvovali su i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, saobraćaja i veza Neđo Trninić i privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, te nekoliko narodnih poslanika i načelnika opština iz regije Birač.

Andrjuhin je izjavio da je ruska delegacija danas obišla neke agroindustrijske i drvne komplekse u Bratruncu.

 – U budućnosti želimo da, osim kulturne, razvijamo privrednu saradnju i trgovinsku razmjenu, o čemu smo danas razgovarali. Upoznali smo se sa privrednim potencijalima ove regije – rekao je Andrjuhin.

On je naveo da će u narednom periodu sigurno biti uspostavljeni određeni oblici privredne saradnje Podmoskovlja sa Bratuncem i ovom regijom.

Mlađenović je izjavio da cilj današnjeg bratimljenja nije samo kulturna i sportska saradnja, nego je prioritet uspostavljanje privredne saradnje i trgovinske razmjene, odnosno obezbjeđivanje izvoza proizvoda iz regije Birač na moskovsko tržište.

 – Sastanku su prisustvovala trojica ministara u Vladi Republike Srpske i privrednici koji su rusku delegaciju upoznali sa privrednim resursima, potencijalima i vrstama robe koja se proizvodi na ovom području i šire u Republici Srpskoj da bi se sagledale mogućnosti saradnje i plasmana na podmoskovsko i moskovsko tržište – rekao je Mlađenović.

On kaže da će uskoro uslijediti novi sastanak u Rošalju gdje će biti konkretizovane neke aktivnosti da bi uspostavili što širu ekonomsku saradnju, jer je to obostrani interes.

Mlađenović je naveo da su ruski investitori zainteresovani da ulažu u neke privredene subjekte u ovoj regiji.

 – Posebno smo zainteresovani za izvoz maline i namještaja na rusko tržište, ali i za ulaganja u druge industrijske grane i plasman proizvoda na ogromno rusko tržište – rekao je Mlađenović.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o zajedničkom investiranju.

 – Mi moramo nastupati kao regija uz pomoć Vlade Republike Srpske, jer su naši kapaciteti mali da bi zadovoljili potrebe ruskog tržišta. Potreban je zajednički nastup da bismo zadovoljili dio potreba moskovske oblasti – rekao je Mlađenović.

Nakon bratimljenja Bratunca i Rošalja i sastanka privrednika, u okviru manifestacije Dani ruske kulture u Bratuncu, u Domu kulture biće održan koncert na kojem će ruski umjetnici izvesti kozačke i ruske narodne pjesme.

(Izvor: rtrs.tv)