U Zvorniku održan „Svetosavski bal“

ZVORNIK

U Zvorniku održan „Svetosavski bal“

Tradicionalna duhovna manifestacija „Svetosavska nedjelja“ završena je sinoć „Svetosavskim balom“ na kome je nastuplia beogradska glumica Ivana Žigon. Prisutne je pozdravio gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, koji je istakao da svaki dan treba da se ponašamo u duhu „Svetosavske nedjelje“, poštujući, uvažavajući i podstrekujući  jedni druge na dobra djela.

 – Svoju djecu, osim redovnog obrazovanja, treba da učimo da je budućnost u radu, formiranju porodice, rađanju djece. Samo time osiguravamo i razvijamo Republiku Srpsku. Podsjećam vas na velikog srpskog pjesnika Aleksu Šantića i njegovu pjesmu „Ostajte ovdje“. Stoga, najvažniji zadatak svakog pojedinca, posebno onih koji se nalaze na izabranim funkcijama, jeste da sačuva ovu mladost da u što većem broju ostanu ovdje, u Republici Srpskoj. To je naša i budućnost ove zemlje i ove omladine – naglasio je Stevanović.

Žigonova je izrazila oduševljenje da Zvornik tradicionalno obilježava „Svetosavsku nedjelju“ i dodala da je to izuzetna zasluga Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, Srpske pravoslavne crkve i Gradske uprave Zvornika.  Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Zvornik Rade Perić poželio je da obilježavanje „Svetosavske nedjelje“, kojom se njeguje duhovnost, tradicija, vječno traje. Podsjetivši da je ovo 21.  po redu „Svetosavski bal“, Perić je naglasio da je to najstarija  manifestacija ove vrste u Republici Srpskoj kojom se njeguje tradicija i običaji srpskog naroda.

Arhijerejski namjesnik zvornički Vidoje Lukić je, s blagoslovom njegovog preosveštensta episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, blagosiljao „Svetosavski bal“. U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovalo je Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“ i veterani narodnog folklora iz Zvornika. Tokom „Svetosavske nedjelje“, koja je otvorena 22. januara, održano je niz duhovnih, kulturnih, sportskih i drugih sadržaja koji su se odnosili na promovisanje kulture, obrazovanja,  običaja i svih onih sadržaja koji oplemenjuju srpsku kulturu.

Organizatori „Svetosavske nedjelje“ su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Zvornik, Srpska pravoslavna crkva i Dom omladine, a pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.

(infobirac.net)