Šta sadrži dosije Gestapoa? Arhiv Vojvodine ima dokaz da je Stepinac znao za ustaška zvjerstva

REGIJA BIRAČ REGION SVIJET

Šta sadrži dosije Gestapoa? Arhiv Vojvodine ima dokaz da je Stepinac znao za ustaška zvjerstva

U Arhivu Vojvodine u Novom Sadu od 2008. godine nalazi se dokument koji potvrđuje da je zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac bio upoznat sa ustaškim zločinima u vrijeme NDH. U dosijeu su detaljno opisana zvjerstva nad Srbima i Jevrejima počinjena 1941. i 1942. godine u logorima u Jasenovcu i Staroj Gradiški, ali i u drugim područjima NDH. Sve je potkrijepljeno sa 63 autentične i „njemačkom preciznošću numerisane” fotografije, pišu „Večernje novosti”.

Riječ je o svjedočenju koje je Stepincu 1942. godine poslao svjedok ustaških zločina. On se potpisao kao „katolik hrišćanin, pa tek onda Hrvat“.

Svjedočenje na 300 strana prevedeno je na njemački jezik i bilo je dio dosijea Gestapoa. Decenijama je ova dokumentacija bila dio ličnog fonda Slavka Odića, nosioca partizanske spomenice, službenika SUP-a i generalnog konzula u Torontu. Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović rekao je da su ovi dokumenti otkriveni igrom slučaja u jeku pokušaja hrvatskih ekstremista da revidiraju ustašku istoriju i višestruko umanje broj srpskih i jevrejskih žrtava u Jasenovcu i drugim logorima NDH.  Kuzmanović je naveo da će dokumentacija biti prevedena, publikovana i digitalizovana da bi bila dostupna istoričarima i istraživačima.

On je napomenuo da sve ukazuje na to da je u pitanju dosije koji je sastavljao zapovjednik njemačke službe bezbjednosti u tada okupiranom Beogradu, a bio je direktno potčinjen Gestapou.

(Izvor: srpskainfo.com)