Obilježeno 26 godina od formiranja „Taktičke grupe“ Osmaci

OSMACI REGIJA BIRAČ

Obilježeno 26 godina od formiranja „Taktičke grupe“ Osmaci

 

Parastosom, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomenik za 241 poginulog borca u odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Osmacima je danas obilježeno 26 godina od formiranja „Taktičke grupe“ Osmaci, koja je bila u sastavu Vojske Republike Srpske.

Vijence su položili porodice poginulih boraca, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, komandant „Taktičke grupe“ u toku rata pukovnik Boško Đuričić, predstavnici boračkih organizacija Osmaka, Šekovića i Zvornika, te ratnih vojnih invalida i drugih organizacija proisteklih iz rata, dok je parastos služilo mjesno sveštenstvo.

Savčić je rekao da je ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske dala „Taktička grupa“ Osmaci.

 – Treba samo vidjeti koliki je broj poginulih u odnosu na brojno stanje jedinice i vidjeti da se radi o 20 odsto poginulih, što je nezabilježen procenat u ratovanju – rekao je Savčić i podsjetio da je jedino Srbija u Prvom svjetskom ratu imala veće gubitke u živoj sili vojničkog sastava, nego što je to ovdje bio slučaj.

Savčić je naglasio da sve to dovoljno govori o težini fronta na kome se nalazila „Taktička grupa“, o težini borbi koje su vođene na ovom prostoru i o njihovom junaštvu i spremnosti da odbrane slobodu i svaki pedalj srpske zemlje.

Pukovnik Đuričić rekao je da redovno dolazi na ovo mjesto, ne samo kada se obilježava godišnjica, da se pokloni sjenima onih koji su dali svoje živote da srpski narod ostane na svojim ognjištima.

 – Ovaj dan pokazuje koliko borci ‘Taktičke grupe’ koji su ovdje prisutni i pored ovolikog snijega, poštuju svoje drugove koji su dali živote braneći svoj kraj u toku odbrambeno otadžbinskog rata –  rekao je Đuričić.

Prema podacima Boračke organizacije Osmaci, „Taktička grupa“ brojala je 1.100 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih je poginuo 151 borac.

Na prostoru Osmaka poginulo je 35 boraca iz jedinica sa područja drugih opština, dok je 31 borac iz Osmaka poginuo u sastavu drugih jedinica na drugim ratištima, te 31 civilna žrtva rata sa ovog područja.

(infobirac.net)