Eparhija zvorničko-tuzlanska: Mi smo pravoslavni Srbi, a ne bosansкi pravoslavci

VIJESTI ZVORNIK

Eparhija zvorničko-tuzlanska: Mi smo pravoslavni Srbi, a ne bosansкi pravoslavci

Eparhija zvorničko-tuzlanska saopštila je, povodom božićne čestitke predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića, da kada se želi nekome iskreno čestitati praznik, u ovom slučaju srpskom pravoslavnom narodu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, to treba učiniti bez primjese politike i dvosmislenosti, kako bi se izbjegli nesporazumi.

Podsjetvši da je Zvizdić, namjerno ili slučajno, čestitao Božić “bosanskim pravoslavcima i svim drugim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti”, u Eparhiji ističu da bi ovu čestitku željeli prihvatiti kao dobronamjernu.

“Ipak, kao odgovorni ljudi moramo voditi računa o svakoj izgovorenoj riječi. Ovo se naročito odnosi na BiH, u kojoj žive narodi raznih religija, kultura i tradicija, a čija prošlost je obremenjena brojnim nesporazumima. Istorija i sjećanja nam svjedoče o stradanjima na ovim prostorima zbog negiranja identiteta jednih ili drugih i zbog nametanja svojih ideja drugima”, navodi se u saopštenju iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Austrougarski političar Benjamin Kalaj i njegove ideje, navode iz Eparhije, srpski narod asociraju na patnju, stradanje i ropstvo.

Saopštenje Eparhije zvorničko-tuzlanske