U zgradama više od dvadeset godina uz čekrk izvlače drva

SREBRENICA

U zgradama više od dvadeset godina uz čekrk izvlače drva

Već 27 godina kako stanari višespratnica u Srebrenici nemaju liftove zbog čega improvizuju metode kako da ogrev za zimu dopreme do stanova.

Mnogi su koristili postojeće dijelove liftova i uz „vintanje“ izvlačili drva do potkrovlja gdje su ih skladištili za zimu ili na balkone i u haustore.

Neki su uz čekrk i improvizovane električne dizalice na balkonima izvlačili drva, a sve kako bi sebi olakšali.

Priča o obnovi liftova u nekoliko srebreničkih zgrada počela je 2015. godine na inicijativu stanara Lamele 3 u naselju Panađurište, nakon toga i stanara zgrade Kula B u centru grada, ali su odustali od prvobitnih planova. Kasnije je sredstva obećala loklana zajednica.

U toku je procedura obnove liftova. Iz opštine Srebrenica ranije je saopšteno da je sredstvima Savjeta ministara BiH moguće sanirati dva ili tri lifta, uz sufinansiranje stanara, od ukupno šest, koliko ih je prije rata bilo u Srebrenici.

Stanari zgrada koji iskažu potrebu za liftovima moraju da formiraju Zajednicu etažnih vlasnika jer je i to jedan od uslova, te da sufinansiraju obnovu i rekonstrukciju liftova.

Dok ne budu ponovo liftovi u funkciji mnogi će i dalje, uz improvizovane i dobro poznate metode, izvlačiti ogrev do svojih stanova, a pješice se penjati na neke od višespratnica u Srebrenici.

Isti slučaj je zabilježen i u Vlasenici gdje su pojedini vlasnici, takođe, postavili električne urađaje i uz pomoć korpi i sajli izvlače drva do svojih balkona.

(Izvor: esrebrenica, infobirac.net)

(Foto: esrebrenica)