Stupilo na snagu ratno stanje u Ukrajini

SVIJET

Stupilo na snagu ratno stanje u Ukrajini


Od jutros je u pograničnim oblastima Ukrajine stupilo na snagu ratno stanje u trajanju od 30 dana. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko upozorava na mogućnost sveopšteg rata sa Rusijom. Ratno stanje je na osnovu odluke parlamenta u Кijevu, Vrhovne rade, stupilo u 10 od 27 ukrajinskih regiona koji se smatraju najpodložnijim eventualnom ruskom napadu.

Predsednik Petro Porošenko rekao je u intervjuu za agenciju Rojters da je tražio telefonski razgovor sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, ali da nije bilo odgovora ruske strane pa je nemačku kancelarku Angelu Merkel zamolio da urgira kod ruskog predsednika da ta zemlja odmah oslobodi zarobljene ukrajinske mornare i brodove. Nastavićemo da se borimo da se to ostvari, poručio je ukrajinski lider.

 – Posle incidenta u Azovskom moru, morali smo da obezbedimo to da ukrajinske oružane snage mogu da odbiju napad u slučaju sveopšte ruske kopnene invazije. Ruski tenkovi se još nisu povukli, i dalje su na ukrajinsko-ruskoj granici. Želim da svi shvate da ovo nije zabava ili nekakva igra, Ukrajina je pod pretnjom sveopšteg rata sa Rusijom – rekao je Porošenko.

Dok se američki Stejt department zalaže za jačanje pritiska na Moskvu, u vezi s tim apeluje na američke saveznike u Evropi, predsednik Donald Tramp u intervjuu za Vašington post poručuje da će pre odluke o sastanku sa Putinom u Argentini sačekati pun izveštaj svog nacionalnog bezbednosnog tima.

 – Možda se neću sastati sa Putimom. Ne dopada mi se rusko agresivno ponašanje prema Ukrajini, uopšte – rekao je Tramp.

U međuvremenu je Кremlj saopštio da Vašington nije obavestio Moskvu da je sastanak predsednika Rusije i SAD otkazan i da su pripreme za taj susret i dalje u toku. Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert kaže da nisu potpuno primenjene sankcije.

 – Mnoge vlade uvele su sankcije Rusiji zbog njenih akcija na Кrimu, i u Ukrajini. Sve te sankcije nisu u potpunosti primenjene. Očekujemo da evropske zemlje rade više na tome –  istakla je Nauertova.

Moskva je saopštila da je pogranična straža zaplenila ukrajinske brodove jer su prekršili važeće propise o kretanju sa područja Crnog ka Azovskom moru, kroz Кerčki prolaz, da su ilegalno prešli rusku državnu granicu i izveli opasne manevre. Sud na Кrimu je odredio 60-dnevni pritvor za 15 pritvorenih ukrajinskih mornara.

Poruka koju Porošenko želi da Tramp lično prenese Putinu

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko ima poruku za ruskog predsednika Vladimira Putina koju želi da mu lično prenese predsednik SAD Donald Tramp na predstojećem samitu G-20 u Argentini.

 – Molim vas, izađite iz Ukrajine, gospodine Putin – glasi poruka Porošenka koji je to rekao u intervjuu za En-Bi-Si Njuz.

Ukrajinska vojska je spremna da brani zemlju, rekao je Porošenko, navodeći da računa na obećanja SAD o podršci Ukrajini.

 – Računam na SAD. Računam na američki narod – kazao je Porošenko.

Porošenko je poručio da će Ukrajina pružiti otpor ako dođe do rata i da će Rusi “platiti visoku cenu” ako napadnu Ukrajinu.

 – Borićemo se za našu slobodu, za našu demokratiju, za našu zemlju – naveo je Porošenko.

(Izvor: rts.rs)