Otkriven spomenik Karlu Maldenu, obratio se i Majkl Daglas – Sekulovići se bavili glumom i u Bileći

SVIJET

Otkriven spomenik Karlu Maldenu, obratio se i Majkl Daglas

Sekulovići se bavili glumom i u Bileći

Spomenik američkom glumcu srpskog porekla Karlu Maldenu, čije je pravo ime bilo Mladen Sekulović, otkrili su na zidu pored ulaza u Jugoslovensku kinoteku, njen direktor Jugoslav Pantelić i prijatelj slavnog glumca Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana. Spomenik je djelo cijenjenog vajara Zdravka Joksimovića.

Otkrivanju spomenika oskarovcu prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, njegov zamjenik Goran Vesić, ambasador SAD Kajl Skot i drugi.

Predsjednica Vlade Ana Brnabić istakla je da se i otkrivanjem spomenika Karlu Maldenu donekle mijenja istorijska nepravda, jer nedovoljno zahvaljujemo i obraćamo pažnju na ljude koji su, poput njega, bili najbolji ambasadori Srbije u inostranstvu. Time, poručila je, daje i signal svima koji se danas bore za Srbiju, svuda u svijetu, da ćemo im zahvaljivati i da ćemo ih pamtiti.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević istakao je da je priča o Karlu Maldenu dio velike priče o prvim srpskim naraštajima koji su bili u prilici da prepoznaju svoje darove i ostvare svoje mogućnosti.
– Karl Malden je priča o našim ljudima koji su, oslobođeni ograničenja sredine proisteklih iz vjekovne neslobode i nemaštine, dosegli vrhove u izabranim pozivima. Bili su to iskoraci, ne od sedam nego od sedamdeset i sedam milja. Takav prekookeanski iskorak je najprije preduzeo Petar Sekulović, kao i mnogi naši Hercegovci, u potrazi za hljebom i srećom – rekao je ministar Vukosavljević.

Prema njegovim riječima, ako zavirimo u Maldenove memoare, vidimo s koliko je umjetničkog samoispitivanja ulazio u svoje uloge.
– Nekoliko stranica je posvetio znalačkim komentarima i divljenju prema umjetnosti svojih partnera, Marlona Branda, na primjer, ili Džesike Tendi, sa kojima je u pozorištu igrao komad Tramvaj zvani želja, premda nije bio sklon da oćuti ni svoje ni tuđe ljudske slabosti – istakao je Vukosavljević.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić istakao je da su Srbija, Beograd i Kinoteka danas dobili obilježije koje će nas zauvijek podsjećati na velikana filmske umjetnosti Karla Maldena–Mladena Sekulovića. Kako je rekao, Malden je ostavio neizbrisiv trag u više od 70 filmova među kojima su Tramvaj zvani želja iz 1951. godine, za koji je dobio Oskara za najbolju sporednu ulogu, kao i Na dokovima Njujorka iz 1954. godine, koji mu je donio drugu nominaciju za Oskara. Nešto kasnije, 1981. godine, Malden je ostvario glavnu ulogu u filmu Suton, reditelja Gorana Paskaljevića i scenariste Filipa Davida.

Video-porukom obratili su se i slavni dirigent Zubin Mehta, ćerke Karla Maldena, holivudska superzvijezda Majkl Daglas, koji su poručili da je on bio jedan naznačajnijih glumaca u istoriji kinematografije.
– Bio moj istinski mentor… Karl me je naučio da slušam druge, imao je izvanrednu radnu etiku i bio divan čovjek – poručio je Daglas.

Sekulovići se bavili glumom i u Bileći

Ploča u glavnoj bilećkoj ulici na kući gdje su ranije živjeli Sekulovići

– Otac Karla Maldena, Petar Sekulović, otisnuo se iz Bileće uoči Prvog svjetskog rata i stigao čak i do Amerike u potrazi za zaradom i boljim životom. Tamo su ubrzo rodio i sin Mladen. Sekulovića danas više nema u Bileći, ali na njih podsjećaju njihovi porodični spomenici u groblju u obližnjem Podosoju, koje je, sve do posljednjih decenija 20. vijeka bilo i gradsko pravoslavno groblje. Ali o njima je u Bileći ostala priča, a stariji mještani su ih zapamtili kao izvrsne glumce i pozorišne i amaterske radnike i odlične zanatlije – priča Šćepan Aleksić, dugogodišnji hroničar tog kraja.

Od bilećkih Sekulovića, posljednja je u tom gradiću, prije četrdesetak godina, umrla Stana Sekulović, koja je bila strina Karla Maldena. Iako nepismena, bila je odlična glumica nekadašnjeg bilećkog amaterskog pozorišta, pri čemu joj je u čitanju i učenju uloga pomagao muž Stevo, takođe izvrstan glumac amater.

(Izvor: rts.rs, trebinjelive.info)