Rusi spriječili terorističke napade tokom SP, meta bio i stadion na kojem su igrali orlovi

SVIJET

Rusi spriječili terorističke napade tokom SP, meta bio i stadion na kojem su igrali orlovi

Nezavisno od njega ministar unutrašnjih poslova Rusije Vladimir Kolokolcev je rekao da je sedam nacionalističkih huliganskih bandi osujećeno da napadnu strane navijače. Oni su navodno planirali napade na pristalice reprezentacija Engleske, Argentine, Poljske i Senegala. Ni Borotnjikov ni Kolokolcev nisu otkrili tačne lokacije na kojima su bezbjednosne službe sprovodile ove akcije.

Tokom aprila ruski ekstremisti i huligani su prijetili da planiraju napad tokom utakmica u Samari, gdje je tokom Mundijala odigrano šest utakmica, a u premijernoj su nastupili fudbaleri Srbije protiv Kostarike. U Samari su ljetos igrali još: Danska – Australija, Urugvaj – Rusija, Senegal – Kolumbija, Brazil – Meksiko i Švedska – Engleska.

Rusija je tokom SP koristila nekoliko hiljada policajaca i vrhunsku tehnologiju za zaštitu učesnika, uključujući kamere za prepoznavanje lica, skenere na nivou onih sa aerodroma. Svako koji je prisustvovao nekom događaju u vezi sa SP morao je da nosi obaveznu identifikacionu karticu koju su izdavale ruske vlasti. Uprkos tome bilo je propusta, pa su tako četiri člana kontroverzne grupe Pusy Riot upala na teren tokom finalnog meča između Francuske i Hrvatske, zbog čega su proveli po 15 dana u zatvoru.

Јedan od protestanata Pjotr Verzilov se u septembru iznenada razbolio, a njegovi prijatelji tvrde da je otrovan, ali bez konkretnih optužbi ko je i kako ga je otrovao.

(Izvor: nezavisne.com)