Radovi na freskopisanju dvije crkve u Osmacima – Danojlović: Crkva brine o potrebama Srba u FBiH

OSMACI
Unite Gallery Error:

Gallery with alias: osmaci not found

Radovi na freskopisanju dvije crkve u Osmacima

Danojlović: Crkva brine o potrebama Srba u FBiH

Ulaganjem u duhovni život ljudi su uvijek, zapravo, ulagali u sebe. Ovim principom vode se sveštenik i stanovnici Osmaka koji uz pomoć donatora zajedno rade na uređenju svojih crkava, odnosno na njihovom freskopisanju, zamjeni stolarije, održavanju crkvenog zemljišta. Sveštenik Marko Danojlović, koji je aktom episkopa zvorničko-tuzlanskog došao u ovu parohiju 1. juna 2018. godine, ističe da radovi idu planiranom dinamikom, ali da je ostalo još puno posla.

 – Naša parohija ima četiri crkve, odnosno crkvu Svete Trojice u Osmacima, Svetog Pantelejmona u Rakinom Brdu, Svetih Joakima i Ane u Dubnici i Svete Trojice u Jeginovom Lugu. Dakle, ovo je velika parohija, a dvije naše crkve se nalaze u Federaciji BiH. Moja prva aktivnost u Osmacima je bila da se pokrenu radovi na freskopisanju dvije crkve. Pored ovih radova zamijenjena je kompletna stolarija na crkvi u Osmacima i nanovo urađene elektro-instalacije, zidarski radovi u crkvi i na zvoniku te limarski radovi na krovu – kaže Danojlović.

On je dodao da se istovremeno radi i na unapređenju duhovnog života stanovištva.

 – Osnovane su likovno-freskopisačka sekcija i dječiji hor koji svoje probe održavaju u crkvenoj sali CO Osmaci. Svi ovi poslovi i aktivnosti su podržani od strane vjernog naroda osmačko-dubničke parohije, a veliku zahvalnost dugujemo Danijelu Dragičeviću i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku – rekao je Danojlović i dodao da je crkva u Osmacima izgrađena 1985. godine i do nije bila freskopisana.

 – Za sada se freskopis odvija po planu, ali propratni radovi idu onoliko koliko nam finansijski momenat dozvoljava. Međutim, i to rješavamo u hodu – navodi Danojlović i dodaje da su vjernici koji žive u ovim dijelovima FBiH upućeni na crkvu koja, zahvaljujući dobroj saradnji sa načelnikom opštine Kalesija, rješava njihove probleme.

 – Desetak vjernika, koliko ih ima u Dubnici, mene kontaktiraju ako imaju bilo kakvih problema, a mi se zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnim vlastima angažujemo da riješimo njihove probleme. Tako je bilo i posljednji put kada su imali probleme sa vodovodom – ističe Danojlović i dodaje da se veliko zemljište koje posjeduje dubnička crkva, kako u porti tako i iza crkve, kao i kanal ispred crkve do magistralnog puta, redovno održava i sada već ima izgled za primjer jednog duhovnog sjedišta.

Marko Danojlović, sveštenik osmačko-dubničke parohije rođen je u Zvorniku. Nakon školovanja bio je urednik Službe za informisanje Zvorničko-tuzlanske eparhije. Prije dolaska u Osmake Danojlović je bio đakon u crkvi u Karakaju kod Zvornika te 18 godina radio kao vjeroučitelj.

Danojlović je i autor dvije zbirke pjesama, a nekoliko puta je nagrađivan za svoj humanitarni rad.

(infobirac.net)