„Aurus senat“ predstavljen u Moskvi – Putujte kao Putin 

SVIJET

„Aurus senat“ predstavljen u Moskvi

Putujte kao Putin

Na Sajmu automobila u Rusiji prikazana je komercijalna verzija predsedničke limuzine „aurus senat“, koju koristi predsednik Vladimir Putin i pripadnici bezbednosnih službi za prevoz visokih državnih zvaničnika.

Prvi put novi model viđen je na Putinovoj inauguraciji u maju kada se pojavio u novoj limuzini proizvođača „Aurus“, umesto svog uobičajenog „mercedesa“, navodi Rojters. Predstavljanje „Aurusove“ predsedniče limuzine na Sajmu u Moskvi. Limuzina bi trebalo da nasledi one koje je proizvodio „Zil“ i kojima su se decenijama vozili sovjetski lideri.

Napravljena kao deo ambicioznog programa „Kortež“, limuzina „aurus senat“ dolazi u dve verzije, čiji su agregati razvijeni u saradnji sa „Poršeom“. Prva ima hibridni pogon – kombinaciju Ve-8 motora snage 440 kilovata sa električnim motorom od 30 kilovata, koji prenose snagu na sva četiri točka putem devetostepenog automatskog menjača.

Ako to nije dovoljno, u razvoju je motor sa 12 cilindara zapremine 6,6 litara, koji razvija više od 600 kilovata. Cena osnovne verzije, kako mediji prenose, biće oko deset miliona rubalja (125.000 evra).

„Aurus senat“ će imati svoju evropsku premijeru u Ženevi 2019. godine.

(Izvor: rts.rs)