Organizovan odlazak iz Milića na obilježavanje stradanja Srba 7. jula u Bratuncu

MILIĆI REGIJA BIRAČ VIJESTI

Organizovan odlazak iz Milića na obilježavanje stradanja Srba 7. jula u Bratuncu

U Bratuncu će, u subotu, 7. jula, biti služen parastos i položeni vijenci kod Spomen-krsta na gradskom groblju povodom obilježavanja 26 godina od stradanja više od 3.500 Srba u Podrinju. Obilježavanju se i ove godine pridružuje boračka organizacija opštine Milići – potvrđuje predsjednik opštinske boračke organizacije Dragutin Đuričić.

-Za sve zainteresovane građane koji žele da se pridruže obilježavanju, obezbijedili smo prevoz. Autobus sa autobuske stanice u Milićima polazi u subotu, 07.jula u 10:00 časova – kaže Đuričić i poziva građane opštine Milići, predstavnike lokalne uprave, nevladinih i drugih organizacija da u što većem broju prisustvuju ovom događaju.

Predsjednik Pododbora Vlade Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je Srni da će parastos biti služen u 11.00 časova.

On je naveo da je za 12.00 časova predviđeno obraćanje zvaničnika u Domu kulture, te prikazivanje dokumentarnog filma “Suza anđela” posvećenog Slobodanu Stojanoviću iz okoline Zvornika, koji je 1992. godine zvjerski ubijen kao dvanaestogodišnji dječak.

Dunjić je podsjetio da je Stojanovića 1992. godine na svirep način ubila Elfeta Veseli, kojoj se sudi u Sudu BiH.

“Ovaj film, snimljen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, a u koprodukciji Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih, istovremeno će biti prikazan na Trgu i u Domu kulture u Bratuncu”, naveo je Dunjić.

On je dodao da će film, nakon Bratunca, biti prikazan u svim gradovima i opštinama u Srpskoj, te da predstavlja jedan od simbola stradanja Srba u srednjem Podrinju, gdje je ubijeno više od 3.500 Srba.

Obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u Podrinju posvećeno je svim srpskim žrtvama iz ovog kraja u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se u znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.  Predsjednik Pododbora Vlade Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić je rekao da će obilježavanju 26 godina od stradanja Srba u Podrinju prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević, te ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

infobirac (radiomagic)